Cum folosim trotineta în sezonul rece – 5 sfaturi pentru tine dar și pentru trotineta ta

Pentru că a venit sezonul rece, automat trebuie să avem grijă mai mare cu și de trotinete, fie că alegem să le folosim, fie că le depozităm undeva până la primăvară. Dacă ești o persoană curajoasă și alegi să o folosești chiar și acum, am câteva sfaturi în acest articol și mă gândesc că s-ar putea să-ți fie de folos.

Înainte de toate, trebuie să fii sincer cu tine, utilizarea trotinetei în sezonul rece nu este chiar cea mai înțeleaptă decizie. În primul rând pentru că vremea nu ține cu tine, iar șansele de a face un accident sunt mai mari decât în sezonul cald. În al doilea rând, nu cred că vrei să devii un om de zăpadă care merge pe o trotinetă. Știu, poate fi distractiv, însă dacă te gândești să o folosești ca mijloc de transport, atunci cred că sfaturile de mai jos iți pot veni în ajutor.

1️⃣ Întreținerea bateriei

Trebuie să știi că autonomia nu va mai fi aceeași, asta deoarece frigul scade din capacitatea oricărei baterii, fie ea trotinetă, bicicletă sau scuter electric. Trebuie să iei în calcul acest lucru, deoarece nu vrei să rămâi fără baterie fix la mijlocul drumului. Spre exemplu, dacă înainte să vină frigul autonomia trotinetei era de 25 kilometri, acum trebuie să te gândești la o autonomie maximă de 20 kilometri, asta în cel mai bun caz.

De asemenea, asigură-te că nu încarci trotineta la temperaturi negative, poți distruge celulele bateriei.  Temperatura optimă pentru încărcare este de 5 grade Celsius. Încearcă să o încarci după fiecare utilizare și nu încălzi niciodată bateria (aceasta trebuie să se încălzească treptat, natural).

2️⃣ Curățarea trotinetei

Nu este indicat să o folosești atunci când drumul este acoperit complet de zăpadă, nu doar pentru că își pierde aderența, dar zăpada își poate face loc și în compartimentul bateriei.  Dacă totuși se întâmplă să mergi pe zăpadă, atunci când ajungi acasă ideal ar fi să o ștergi bine cu o cârpă uscată.

Chiar și fără zăpadă pe drum, umiditatea specifică sezonului rece nu face bine bateriei și nici circuitelor din interior. Acestea pot oxida iar cu timpul pot apărea erori sau chiar probleme cu contactul bateriilor. De aceea este indicat să o ștergi după fiecare utilizare.

3️⃣ Utilizarea anvelopelor de iarnă

Știu că sună ciudat, însă ca și în cazul mașinilor, pentru o aderentă mai bună ai nevoie de anvelope speciale pentru iarnă. Dacă ai de gând să o folosești tot sezonul rece, este bine să o pregătești din toamnă,  pentru a putea scoate mai ușor anvelopele în felul acesta.

Atunci când temperatura exterioară va scădea sub 3 grade, anvelopa va deveni casantă precum o bucată de plastic, iar aderenta va scădea considerabil. Iți recomand să cauți înainte pentru a vedea dacă există anvelope de iarnă pentru modelul pe care îl deții. Dacă nu ai anvelope de iarnă, încearcă să nu mergi cu viteză maximă.

4️⃣ Echipament de protecție

Echipamentul de protecție ar trebui să fie un "must have" indiferent de anotimp, însă dacă pe perioada verii ai găsit diverse motive pentru a nu-l folosi, acum nu cred că mai trebuie evitat. Nu trebuie să lipsească casca de protecție, ochelarii, masca de aer și bineînțeles, hainele mai groase (inclusiv mânuși). Pe trotinetă vei simți frigul mult mai puternic decât pe bicicletă.

Acum să detaliez puțin. Casca de protecție bănuiesc că știm cu toții pentru ce este. Atunci când iau contact cu aerul rece, la viteză, ochii au tendința să lăcrimeze, de aceea ochelarii (de ski sau ciclism) sunt recomandați pentru a fi purtați. Nu cred că ai vrea să stai cu ochii închiși atunci când ești pe trotinetă. Masca de aer nu doar că filtrează aerul poluat, dar te ajută să respiri mai bine, să nu-ți vină tot aerul rece în gat. Dacă nu vrei să stai cu masca pe fată, poți lua un buff.

5️⃣ Fă-te vizibil în trafic

Știu că fiecare trotinetă electrică este dotată cu far, dar pentru că în sezonul rece de cele mai multe ori vizibilitatea este redusă din cauza ceții, vei avea nevoie de o vestă reflectorizantă și de un far mai puternic. Momentan, eu folosesc o trotinetă Xiaomi împreună cu un far de la Nitecore. Nu este cel mai ieftin far pe care îl poți cumpăra, dar când îl folosesc simt că sunt vizibil în trafic.

De asemenea, pentru că se întunecă mai devreme, ar fi bine să eviți să ieși cu trotineta după ora 5, asta pentru că seara îngheață și asfaltul iar această combinație (întuneric plus asfaltul înghețat) nu este tocmai una proprice pentru un trotinetist.

Acestea au fost sfaturile mele, sper să vă fie utile. Dacă aveți completări sau alt sugestii, vă aștept în zona de comentarii.


4 comentarii pentru

Cum folosim trotineta în sezonul rece – 5 sfaturi pentru tine dar și pentru trotineta ta

  • Vlad
    14 martie 2019
    Foarte utile si bune recomandarile. Multumesc.
    Răspunde
  • Stefan Andrei
    02 decembrie 2020
    Salut. Exista anvelope iarna pntr. Xiaomi?
    Răspunde
  • Mădălin
    19 decembrie 2020
    Salut, N-am vazut sa existe pentru M365.
    Răspunde
  • Adi
    24 noiembrie 2021
    Frate eu am un Kugoo de 23 kg 500w 16 ah,48 v 80km autonomie. Teoretic opereaza de la 5 la 40 si se incarca de la 0 la 40 Crezi ca merge sa o iau intre 0 si 5 si sa o depozitez la 10 15 °
    Răspunde
  • Îți mulțumesc pentru comentariu! Acesta va fi aprobat în cel mai scurt timp posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Această pagină web folosește cookie-uri și stocare locală (local storage) pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale. În cazul în care nu le acceptați, anumite părți ale site-ului nu vor funcționa. Vezi detalii.